Autor Subiect: Totul despre primul acvariu  (Citit de 291309 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline FishM

  • Miky
  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 28
  • Karma: 1
    • Vezi Profilul
Totul despre primul acvariu
« : Martie 12, 2009, 11:47:18 am »
Primul acvariu reprezinta primul pas in lumea acvaristicii.
 Problema este ca aproape nimeni nu se informeaza inainte de a face acel pas si de obicei este un pas gresit, care duce la distrugerea complecta a ecosistemului ce trebuie mentinut .

Intr-un acvariu sunt atâtea detalii si curiozitati de descoperit, o diversitatea fascinanta de culori, jocuri inedite de miscare, un spectacol a carui frumusete nu se pierde decât în ochii nostri atunci când îl admiram. Din fericire tot acest spectacol este mentinut prin existenta acvariilor care ne aduc aceasta experienta chiar în casele noastre fiind poate cea mai eficienta maniera de relaxare si evadare dintr-o lume atât de agitata asa cum este lumea în care traim. Veti remarca voi însiva ca momentele petrecute în fata unui acvariu va vor determina sa va transformati, încet încet, într-un adevarat acvarist. Dar înainte de a deveni profesionist si a da sfaturi despre aceasta pasiune unica în felul ei, aveti nevoie la rândul vostru de un ghid care sa va îndrume spre cele mai bune rezultate în întretinerea unui acvariu.
În primul rand este o decizie exclusive personala modelul acvariului dorit, deoarece depinde de locul disponibil din locuinta, de integrarea sa în camera aleasa si bineînteles de bugetul de care dispune investitorul. Cel mai bun criteriu în alegerea unui acvariu este determinat de speciile de pesti care vor trai în interiorul acvariului.
Dintre pestii de apa dulce sunt unii care traiesc în apa rece (de exemplu pestii rosii) iar altii prefera apa calda (de exemplu pestii tropicali).

Tipuri de acvarii:

1 Acvariul comunitar: este cel mai raspândit deoarece contine diferite specii de pesti si familii de plante. Aceasta varietate implica faptul ca pestii si plantele vor fi perfect selectionati pentru a trai în armonie si pentru a constitui un ecosistem armonios.
2 Acvariul specific: nu contine decât pesti din aceeasi familie ceea ce implica necesitatea ca nevoile lor caracteristice sa fie atent respectate. În concluzie, din start trebuie sa va gânditi la marimea si la modul de amenajare al acvariului.
3 Acvariul de reproducere (în mod complementar) este rareori alegerea unui debutant în acvaristica caci mai întâi trebuie sa se specializeze. Acest tip de acvariu este rezervat exclusiv pentru reproducere.
Urmatoarele CRITERII trebuie respectate în mod constiincios cu scopul de a permite împerecherea pestilor:
- calitatea apei
- temperatura
- spatiul de circulatie.
Acvariul de crestere: alevinii sunt pastrati în acest tip de acvariu pâna ce ating o marime rezonabila care le permite sa nu fie mâncati sau chiar devorati de pestii maturi.
CRITERII care trebuie respectate:
- o alimentatie sanatoasa
- absenta solului sau a nisipului, a decoratiilor sau a plantelor ceea ce permite pastrarea unei igiene perfecte.
În fiecare casa sau apartament, orice camera poate deveni spatiul ideal pentru instalarea unui acvariu. Pentru amplasamentul sau trebuie sa respectati urmatoarele:
( a ) Alegeti locul definitiv pentru a evita pe viitor o mutare a echipamentului întreg.
( b ) Suportul trebuie sa fie solid si stabil pentru a evita orice zguduire sau lovitura puternica.
( c ) Prevedeti si o bucata de poliester pentru a o plasa sub acvariu.
( d ) Amplasarea acvariului trebuie facuta în apropierea unei prize.
Acvariul trebuie sa fie ferit de lumina solara deoarece contactul direct cu aceasta favorizeaza cresterea algelor.
Daca doriti o armonie perfecta cu decorul din camera unde veti amplasa acvariul, trebuie sa optati pentru un suport sau un corp de mobila personalizat. Daca alegeti un mobilier traditional atunci este necesar sa stiti ca acesta trebuie sa fie în masura sa suporte de 3 ori mai mult greutatea acvariului. Greutatea unui acvariu (acvariu + apa + décor din pietre) se estimeaza la aproape 1,5 din greutatea pe care ar trebui sa o contina.

INSTALAREA SI ECHIPAMENTUL ACVARIULUI

Solul.

Rolul sau este acela de a garanta calitatea vegetatiei. Cum sa îl instalam?
1 Amestecati un pietris foarte curat cu un îngrasamânt special. Dispuneti amestecul în panta, fiind înclinat din spate catre fata. Aceasta pozitionare va permite sa plasati mai multe plante în spatele acvariului si astfel, pestii vor evolua în fata acvariului spre placerea tuturor spectatorilor.
2 Puneti un al doilea strat de pietris (cu o grosime de 2 cm), special ales pentru a avea un rol estetic si cu scopul de a acoperi tot spatiul. Alegeti de preferinta un pietris natural, caci culoarea sa neutralizeaza reflectiile luminii care ar putea perturba cursul firesc al pestilor.

Decorul.

 Înainte de a plasa elementele de décor, umpleti acvariul cu apa curata (24 C) pâna la jumatate, fara sa miscati fundul bazinului. Pentru a obtine acest lucru, puteti sa amortizati jetul puternic varsând apa pe mâna sau într-o farfurie. Înainte de scufundare, elementele de décor (lemn, pietre etc) trebuie sa fie neaparat spalate cu apa (fara detergent) si este necesar sa le ancorati în nisip pentru a nu urca la suprafata. Lemnul de décor poate fi în prealabil tinut în apa fierbinte pentru a-l curata si pentru a scoate aerul din interiorul sau.
Atentie!
EVITATI pietrele calcaroase, materialele care contin metale, minerale si chiar daca va surprinde, nu introduceti corali si scoici în acvariile cu apa dulce (în general tot ceea ce provine din apa marii).
Nu SUPRAÎNCARCATI compozitia decorativa caci, chiar daca pestilor le place sa se ascunda, ei au nevoie de spatiu pentru a înnota!

Echipamentul.

Un acvariu reusit raspunde la o reteta simpla: esteticul armonizat cu o tehnica excelenta. În comert, exista deja o larga varietate de filtre, aparate de încalzire, de iluminat si pompe. Pentru a face alegerea potrivita aveti nevoie de câteva cunostinte simple care va vor permite sa mergeti direct catre produsul cel mai bun.

Încalzirea.

O camera încalzita normal (între 18 si 20 de C) nu este suficienta pentru a asigura temperatura corecta a apei (cu exceptia pestilor de apa rece). Astfel pestii tropicali au nevoie de temperatura apei în jur de 25 de C. Trebuie deci sa încalziti apa, rol care revine aparatelor de încalzit. Va recomand o rezistenta cuplata la un termostat, având o marime redusa si care va asigura temperatura aleasa. Înainte de a cumpara un aparat de încalzit, fiti siguri ca acesta respecta normele în vigoare.
INSTALAREA aparatului:
• Trebuie scufundat cel putin mai jos de clapeta de închidere
• Atentie sa nu atinga fundul bazinului.
• Calculati puterea necesara: 1 litru = în jur de 0.5 watti
• Fixati cu ventuza aparatul pe geamul din spatele acvariului.
• Un termometru vizibil în apa este necesar pentru un control permanent al temperaturii.

Atentie! În timpul procesului de curatenie sau de schimbare a apei, debransati priza de alimentare a aparatului de încalzit.

Filtrele

O buna filtrare a apei nu se multumeste sa opreasca, în timpul trecerii, materiile în suspensie din apa. Filtrarea are un rol esential în mentinerea unui mediu sanatos, ferit de substante toxice. Acest rol este jucat în mod natural de bacteriile care colonizeaza filtrele si care degradeaza în compusi inofensivi materiile azotate prezente în apa (dejectiile pestilor, mâncarea care nu a fost consumata etc…). Filtrarea este necesara pentru acvariile cu apa calda (apa dulce sau apa de mare) si apa rece.
Un filtru nou trebuie sa fie supus unei perioade de maturizare înainte de a fi utilizat cu toata eficacitatea. Are nevoie de 4 sau 6 saptamâni pentru ca, culturile bacteriene necesare în ecosistemul acvariului, sa se dezvolte. Numai în acest stadiu, acvariul va atinge echilibrul sau biologic perfect.

Pompa de aer

Este cea care furnizeaza pestior oxigenul de care au nevoie si permite functionarea difuzorilor decorativi. Este de preferat sa o fixati cât mai sus posibil, mai sus decât nivelul apei, pentru a evita ca refluxul de apa sa o atinga sau poate chiar sa îi perturbe functionarea. În caz contrar este necesara instalarea unui anti-sifon. Aerarea se va efectua plasând un difuzor la capatul tubului.

De ce o pompa de aer?
• Pentru ca pestii au nevoie de oxigen, dar si pentru ca permite oxigenarea deseurilor organice. Astfel acvariul ramâne tot timpul curat.
• Noaptea plantele nu produc oxigen si astfel trebuie acoperita aceasta carenta pentru a garanta echilibrul ecosistemului.
• În egala masura, pompa de aer permite si animarea acvariului punând în miscare elementele decorative.

Atentie! Nu aerati prea mult acvariul. O aerare foarte puternica pune în suspensie un numar important de particule care se depun pe plante si distrug plantele mai vechi sau mai mature. De asemenea, prea multa aerare elimina gazul carbonic de care plantele au atâta nevoie în procesul de crestere.

CÂND sa utilizati o pompa de aer?
• Daca observati ca pestii se ridica în mod frecvent la suprafata pentru a respira.
• Daca folositi anumite produse active care consuma din cantitatea de oxigen (de exemplu medicamente, algicide, produse de tratare)
• Daca acvariul dumneavoastra este foarte populat cu pesti
• Daca aveti în acvariu radacini care consuma oxygen
• Daca temperatura este ridicata
• Daca aveti pesti de mari dimensiuni.

ILUMINATUL

Un iluminat eficient si bine pozitionat va pune în valoare fauna, flora si compozitia de ansamblu a acvariului. Mai mult, gratie unei bune iluminari, clorofila se dezvolta în mod corect si ofera o nuanta sanatoasa de verde tuturor plantelor ceea ce este un semn de sanatate. În mod opus, daca iluminatul nu este corect, atunci nici fotosinteza plantelor nu functioneaza în mod normal ceea ce poate avea consecinte grave asupra echilibrului general al acvariului.

Exista 4 tipuri de ILUMINAT:
1. becuri electrice
2. tuburi fluorescente specifice (acestea sunt foarte economice si asigura o buna difuzare a luminii). Dupa ce sunt sunt folosite mai multi timp, tuburile îsi pierd din intensitate, în consecinta trebuie sa le schimbati în fiecare an.
3. lampi cu vapor de mercur (HQL) – sunt recomandate acvariilor deschise de mari dimensiuni
4. lampi cu halogen (HQI) pentru acvariile rezervate nevertebratelor marine.

INTENSITATEA iluminarii – reguli:

- durata între 8 – 10 ore pe zi
- folositi instalatia câteva zile fara sa aveti pesti in acvariu ca sa verificati daca merge instalatia. Acest lucru va permite plantelor sa prinda radacini si va usura demarajul vietii organice.
- puterea de iluminare generala trebuie sa fie de 0.5w / 1 L

PLANTAREA :

Pe lânga aspectul decorativ care atrage atentia si admiratia spectatorilor catre acvariul personal, plantele furnizeaza si oxigenul necesar pestilor. Dar pentru a fi admirate plantele trebuie bineînteles… plantate iar pentru a avea rezultate pe masura trebuie sa respectati câteva observatii:
- Dispuneti plantele astfel încât sa aiba spatiu sufficient si o buna expunere la lumina.
- Înainte de a le planta, umpleti jumatate din acvariu si taiati din radacini.
- Smulgeti toate frunzele moarte sau bolnave.
- Plasati pe fundul acvariului plantele groase si în fata pe cele mici. Aceasta amplasare va ajuta la evolutia pestilor.
- Rearanjati cu palma toate gaurile pe care le-ati lasat în urma operatiei de plantare.
- Consolidati înradacinarea plasând îngrasamânt în sol si în apropierea radacinilor.
- Nu uitati sa umpleti acvariul la final.
- Varsati în apa un produs care va ajuta la dezvoltarea frunzelor.

UMPLEREA acvariului:

De cele mai multe ori, apa de la robinet va sta la baza apei din acvariul dumneavoastra. La baza caci ea va trebui sa fie tratata, îmbogatita si supravegheata pentru a deveni apa adaptata la viata din acvariu. Pentru umplere acvariului, puneti o farfurie deasupra pietrisului, pe fundul bazinului si varsati apa care în acest mod nu va rascoli deloc pietrisul.

INTRETINEREA acvariului

Pentru a avea un acvariu cu pesti si plante sanatoase, cu apa curata si fara alge trebuie sa respectam cateva conditii. Apa din acvariu se schimba oadata pe saptamana in proportie de 25-30% pentru a se elimina din nitritii adunati si pentru a-i pastra propietatile chimice neschimbate. In cazul unor acvarii mai aglomerate apa se poate schimba si mai des iar in cazul acvariilor cu pui poate fi schimbata si zilnic dar niciodata mai mult de 30-40% sau TOATA. Schimbatul apei des nu dauneaza nici pestilor nici plantelor, ba chiar e benefic daca e facut in proportia indicata. Un schimb masiv de apa poate duce la imbolnavirea pestilor pentru ca nu au timp sa se obisnuiasca cu schimbarea brusca in chimia apei.
De obicei schimbatul apei se face cu o pompa speciala cu furtun si palnie la un capat cu care se curata si fundul acvariului de resturile ramase de la mancare pestilor sau cu excrementele acestora. Aceasta curatare trebuie facuta temeinic, daca se aduna prea multe substante daunatoare apa se impute iar pestii se imbolnavesc.
Deasemenea pentru a nu avea probleme cu algele acvariul trebuie ferit de lumina directa a soarelui. Algele intotdeauna vor aparea intr-un acvariu, acestea se depun pe tot ce inseamna decor si chiar si pe geam. Exista diferite dispozitive care curata geamurile acvariului pentru a vedea clar pestii la orice magazin de acvaristica.
« Ultima Modificare: Martie 12, 2009, 11:58:55 am de FishM »

Offline roberto2009

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 8
  • Karma: 0
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Răspuns: Totul despre primul acvariu
« Răspuns #1 : Octombrie 22, 2009, 02:51:08 am »
super topic  ;D chiar pentru incepatori e foarte bine venit  ;D