Autor Subiect: Algele  (Citit de 259222 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline FishM

  • Miky
  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 28
  • Karma: 1
    • Vezi Profilul
Algele
« : Martie 12, 2009, 12:12:08 pm »
Algele sunt considerate a fi o napasta sau ca sa întelegeti mai bine o nenorocire pentru bazinul unui acvarist pasionat. O data ce te-ai decis sa amenajezi si bineînteles sa menti un acvariu, atunci nu uita ca vei avea de-a face cu aceste alge atât de pacatoase. Acestea sunt genul de plante a caror înflorire si prosperitate se datoreaza unor conditii insuficiente de îngrijire a apei din bazin. Mai précis, cauzele care influenteaza aparitia algelor sunt legate de fertilizarea în exces, de resturile de mâncare ale pestilor sau de diversele combinatii specifice de nutriti. În ciuda faptului ca, conditiile care favorizeaza cresterea plantelor vor favoriza si raspândirea algelor, numai este un secret realitatea ca, acvariile mature tind sa aiba tot timpul probleme cu algele chiar daca plantele specifice si bacteriile existente se “lupta” împotriva lor.
Algele sunt mari “mâncatoare” care vor utiliza si cea mai mica cantitate de hrana care nu este folosita de plantele mari din acvariu. Anumite tipuri de alge se dezvolta chiar în functie de cantitatea de nutriti care este în exces. Acesta este motivul pentru care, chiar si acvariile mature, adica cele foarte bine îngrijite, pot cunoaste perioade de criza atunci când apare un dezechilibru temporar în cazul nutritilor. Un bun observator al acvariilor va poate spune ca fenomenul algelor poate fi stopat numai în acvariile în care plantele au un bun control al nutritilor, dispun de un tratament chimic eficient si bineînteles în acvariile în care traiesc mâncatorii de alge. Pentru o mai buna întelegere, în rândurile de mai jos, va oferim o detaliere a tipurilor de alge si a tehnicilor pe care pasionatii de acvaristica le-au implementat cu succes pentru a controla raspândirea algelor.

TIPURI DE ALGE

1. ALGA NOROIOASA

Este mai mult o bacterie decât o planta si este considerata cea mai rea alga care va poate infecta acvariul. Creste foarte repede si fiind toxica nu poate fi atacata de mâncatorii de alge. În plus, omoara plantele prin sufocare si prin faptul ca le limiteaza accesul la lumina. Ceea ce o face în mod special periculoasa este faptul ca poate infecta chiar si acvariile foarte bine îngrijite daca acestea nu au suficienti nutriti. Cel mai bun tratament de stârpire a acestui tip de alga este cel cu eritromicina, un antibiotic care este vândut sub diferite denumiri drept medicament pentru pesti.
Tratamentul standard indicat în prescriptie este suficient pentru a îndeparta plaga cu aspect de noroi, chiar si în câteva zile. Dar pentru a preveni dezvoltarea rezistentei la antibiotice, va recomandam sa respectati tratamentul ca la carte chiar si în cazul în care vi se pare ca pata de namol a disparut. Daca nu respectati indicatiile, exista sanse foarte mari ca aceasta alga sa reapara dupa câteva luni iar antibioticele sa nu mai aiba nici un efect asupra ei. Daca stratul de noroi apare din nou cel mai indicat este sa schimbati conditiile de apa din acvariu de urgenta.

2. ALGELE BRUNE

În acvariu algele brune sunt în general reprezentate de diatomice. Se mai numesc astfel deoarece formeaza pete de culoare maro chiar pe plante dar cele mai vizibile sunt cele de pe geamul acvariului. Cel mai adesea apare chiar din prima etapa de viata a unui acvariu dar poate fi alungata cu un tratament simplu. Cel mai bun mâncator de alge maro este pestele pisica sau otocinclus vittatus. Acest tip de alga este cauzat de excesul de nutriti si de silicat.
Asa cum am spus se dezvolta de obicei sub forma unui strat foarte subtire pe elementele de decor sau pe geamurile bazinului. Indica lipsa luminii sau excesul de silicati. Nu uitati ca, cresterea cantitatii de lumina le face de obicei sa dispara.

3. ALGA VERDE

Este o adevarata alga unicelulara. Apare din primele stadii de evolutie ale unui acvariu cu plante si înfloreste foarte repede punând stapânire pe întreg acvariul. Daca apar în cantitati mai mici sunt considerate a fi un semn bun, mai ales în mediul bazic, dar daca se înmultesc foarte mult deja este un semnal de alarma. Algele verzi filamentoase sunt cel mai des întâlnite si pot ajunge la câtiva centimetri lungime. Acest tip de alge reprezinta dezvoltarea în exces a algelor microscopice care sunt determinate fie de iluminarea în exces, fie de un surplus de elemente nutritive. Alga verde nu poate fi controlata cu usurinta chiar daca schimbati apa foarte des. Trebuie sa reduceti sursa de micro nutriti care au tendinta de a le hrani floarea si deci le ajuta sa se raspândeasca foarte repede. Pentru un impact imediat, încercati o sterilizare cu ultraviolete care previne înflorirea lor chiar din prima zi.

4. BEARD ALGAE sau algele care seamana cu o barba.

Cresc de obicei pe frunzele plantelor si au culoare verde, foarte deschisa.
Individual au o textura foarte fina dar cresc mai ales în smocuri care seamana cu o barba verde. Pot ajunge pâna la 4 cm iar aspectul de barba le permite sa fie “pieptanate” de curentii de apa. Acest tip de alge face parte din categoria celor care nu pot fi stârpite cu usurinta. De asemenea, cresc foarte repede si pot umple întreg acvariul daca conditiile apei le sunt favorabile.

5. ALGELE TUFIS

Cresc în smocuri bogate de 2 – 3 mm lungime si au tendinta sa se stabileasca pe frunze precum Anubias, pe specia de plante numita Echinodorus dar si pe alte plante cu frunzele mari. De asemenea, pot acoperi si echipamentele introduse în acvariu. Mai este cunsocuta sub numele de Acrochaetium, Rhodochorton, Chantransia si este considerata a fi o alga rosie de tipul celei cunoscute sub numele de Audouinella. Nu poate fi stârpita cu usurinta si de aceea va recomand sa rupeti frunzele afectate. Echipamentul din acvariu poate fi curatat cu o solutie de decolorare si ulterior frecat pentru a fi îndepartate algele moarte. Cel mai drastic tratament ar fi cel pe baza de cupru.

ALGELE ROSII

Sunt o specie de alge care apare, din fericire, destul de rar într-un acvariu.

Dupa o lectura atenta a conditiilor si a factorilor care favorizeaza cresterea tuturor acestor tipuri de alge trebuie sa fiti constienti de faptul ca daca nu se iau masuri drastice aceste alge vor fi omniprezente în acvariu.
Pentru acvariile care contin numai pesti, cea mai buna solutie este utilizarea sterilizatorului cu ultraviolete. Aceasta solutie nu este însa potrivita pentru bazinele care contin plante, deoarece acestea vor fi afectate. Nu uitati de ca faptul ca, conditiile optime pentru plante, vor fi optime si pentru dezvoltarea algelor. Pentru a se înmulti algele profita de orice dezechilibru nutritional din acvariu.

Offline roberto2009

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 8
  • Karma: 0
    • Vezi Profilul
    • Adresa de email
Răspuns: Algele
« Răspuns #1 : Octombrie 22, 2009, 03:47:10 am »
Interesant si cred de ajutor